Home βιβλία επικοινωνία

Ένας/η Νεοφερμένος/η ρωτάει

Αυτό το φυλλάδιο έχει σκοπό να βοηθήσει όσους πλησιάζουν τους Αλκοολικούς Ανωνύμους ( Α.Α.) για την πρώτη φορά. Εδώ προσπαθούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που πιο συχνά βρίσκονται στο νου των νεοφερμένων-ερωτήσεις που ήταν στον δικό μας νου όταν πλησιάσαμε την Αδελφότητα.

Είμαι αλκοολικός/ή ;
Εαν επανειλημμένα πίνεις περισσότερο απ' ότι σκοπεύεις ή θέλεις ή όταν πίνεις σου προκαλούνται φασαρίες και προβλήματα, πιθανόν να είσαι αλκοολικός/ή. Μόνον εσύ μπορείς να αποφασίσεις. Κάνεις στους Α.Α. Δεν θα σου πει αν είσαι αλκοολικός/ή ή όχι.

Τι μπορώ να κάνω εάν με ανησυχεί το πότο μου;
Ψάξε για βοήθεια. Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι μπορούν να σε βοηθήσουν.

Τι είναι οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι;
Είμαστε μια αδελφότητα ανδρών και γυναικών που έχουμε χάσει την ικανότητα να διευθύνουμε τον τρόπο που πίνουμε. Και έχουμε βρεθεί σε κάθε είδους μπλέξιμο και μπελά σαν αποτέλεσμα του ποτού. Προσπαθούμε, και οι περισσότεροι από μας τα καταφέρνουμε, να δημιουργήσουμε ένα ικανοποιητικό τρόπο ζωής χωρίς αλκοόλ. Γι' αυτό χρειαζόμαστε την βοήθεια και την ενίσχυσή άλλων αλκοολικών στους Α.Α.

Αν πάω σε μια συγκέντρωση των Α.Α. Αυτό μου δημιουργεί κάποια υποχρεώσει;
Όχι.Οι Α.Α. δεν κρατάνε αρχεία των μελών τους ή κατάλογους με τα ονόματα όσων παρακολουθούν συγκεντρώσεις. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτε για τον εαυτό σου. Κάνεις δεν θα σε ενοχλήσει εάν δεν θέλεις να ξανάρθεις.

Τι συμβαίνει αν συναντήσω στους Α.Α. Ανθρώπους που γνωρίζω;
Θαναι κι' αυτοί εκεί για τον ίδιο λόγο με εσένα. Δεν Θ' αποκαλύψουν την ταυτότητα σου στους έξω. Στους Α.Α. διατηρείς όση ανωνυμία επιθυμείς. Αυτός είναι ένας από τους λογούς που ονομαζόμαστε Αλκοολικοί Ανώνυμοι


Τι γίνεται μέσα σε μια συγκέντρωση;
Μια συνάντηση των Α.Α. Μπορεί να πάρει μια από της διαφορές μορφές που χρησιμοποιήσουμε, αλλά σε κάθε συγκέντρωση θα συναντήσεις αλκοολικούς, άνδρες και γυναίκες και θ' ακούσεις τι προκαλέσει στη ζωή τους και στις προσωπικότητες τους το ποτό, τι μέτρα έλαβαν γι' αυτό και τι ζωή ζουν σήμερα

Πως μπορεί αυτό να βοηθήσει στο πρόβλημα μου με το ποτό;
Εμείς στους Α.Α. Ξέρουμε τι σημαίνει να σαι προσκολλημένος/η στο αλκοόλ και να μην έχεις τη δύναμη να τηρήσεις τις υποσχέσεις που δίνεις σε άλλους και στον εαυτό σου ότι δηλ. Θα κόψουμε το ποτό.

Γιατί συνεχίσετε να πηγαίνετε σε συγκεντρώσεις των Α.Α. αφού έχετε θεραπευθεί;
Εμείς στην αδελφότητα των Α.Α. πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως θεραπεία του αλκοολισμού. Δεν μπορούμε ποτέ να επιστρέψουμε σε κανονικό τρόπο πόσης και ή δυνατότητα μας να μένουμε μακριά από το αλκοόλ εξαρτάται από τη διατήρηση της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής υγείας μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πηγαίνοντας στις συγκεντρώσεις τακτικά, και βάζοντας σε εφαρμογή ο' τι μαθαίνουμε εκεί. Επιπλέον, βρίσκουμε ότι μας βοηθάει να μείνουμε νηφάλιοι/ες αν βοηθάμε άλλους αλκοολικούς/ες.

Πως μπορώ να συμμετάσχω στους Α.Α.;
Είσαι μέλος των Α.Α. αν και όποτε εσύ πεις ότι είσαι. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνεις μέλος των Α.Α. είναι η επιθυμία σου να σταματήσεις να πίνεις και πολλοί από μας δεν ήμασταν και πολύ ενθουσιώδεις με αυτό όταν για πρώτη φορά πλησιάσαμε τους Α.Α.

Πόσο κοστίζει το να σαι μέλος των Α.Α.;
Δεν καταβάλουμε εισφορές ή υποχρεωτικές συνδρομές για να γίνουμε μέλη στους Α.Α.. Συνήθως σε μια ομάδα Α.Α., κατά τη διάρκεια της επικέντρωσης, θα μαζέψουμε χρήματα για να καλύψουμε τρέχοντα έξοδα όπως το νοίκι, τον καφέ κ.λ.π. Και όλα τα μέλη ελεύθερα να συνεισφέρουν πολύ ή λίγο,όσο επιθυμούν.

Είναι Α.Α. μια θρησκευτική οργάνωση;
Όχι. Ούτε συνδέονται με οποιαδήποτε θρησκευτική οργάνωση.
Γίνεται πάντως πολύς λόγος για το Θεό, δεν είναι έτσι;
Η πλειοψηφία των Α.Α. πιστεύουμε ότι έχουμε βρει τη λύση στο πρόβλημα του ποτού μας όχι μέσα από την ατομική μας βούληση αλλά μέσα από μια Δύναμη μεγαλύτερη από μας. Πάντως ο καθένας μας ορίζει αυτή τη Δύναμη όπως αυτός/ή επιθυμεί. Πολλοί άνθρωποι την ονομάζουν Θεό, άλλοι νομίζουν ότι είναι η συλλογική θεραπεία των Α.Α., ακόμη άλλοι αρνούνται παντελώς να πιστέψουν σε μια τέτοια Δύναμη. Υπάρχει χώρος στους Α.Α. για ανθρώπους όλων των μορφών πίστης και για τους άθεος.

Μπορώ να φέρω την οικογένεια μου στους Α.Α.;
Τα μέλη των οικογενειακών μας ή οι στεγνοί φίλοι μας είναι καλοδεχούμενοι στις "ανοικτές" συγκεντρώσεις των Α.Α.. Συζήτησε με το σύνδεσμο της ομάδας σου για το πότε γίνονται ανοικτές συγκεντρώσεις ή γενικότερα για τους συγγενείς ή φίλους σου.

Τι συμβουλές δίνετε στα νέα μέλη;
Από την πείρα μας, οι άνθρωποι που αναρρώνουν στους Α.Α. είναι εκείνοι που: α. Μένουν μακριά από το πρώτο ποτήρι. β. Παρακολουθούν τις συγκεντρώσεις τακτικά. γ. Αναζητούν στους Α.Α. ανθρώπους που επιτυχώς έμειναν νηφάλιοι για αρκετό καιρό. δ. Προσπαθούν να βάλουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα ανάρρωσης των Α.Α..


Θυμηθείτε ότι ο αλκοολισμός είναι μια προοδευτική ασθένεια. Πάρτε το σοβαρά ακόμα κι' αν αισθανεσθε ότι βρίσκετε στο πρώτο στάδιο της ασθενείας. Ο Αλκοολισμός είναι μια θανατηφόρα ασθένεια. Αν είσαι αλκοολικός/ή και συνεχίσεις να πίνεις, με τον καιρό θα χειροτερεύσεις.

Είμαι υπεύθυνος/ή ..... Όταν οποιοσδήποτε, οπουδήποτε απλώνει το χέρι για βοήθεια, θέλω το χέρι των Α.Α. να βρίσκεται εκεί και γι' αυτό είμαι υπεύθυνος/ή .

Αυτό το φυλλάδιο αποτελεί εγκεκριμένη Α.Α. βιβλιογραφία από το Γενικό Συνέδριο Υπηρεσιών

©1998 Alcoholics Anonymoyus World Services. inc. All rights rserved Translated from English. Copyright in the English language version of this work is also owned by A.A.W.S. New York.N.Y. No part of this translation may be duplicated in any form without the written permission of A.A.W.S.

©1998 Παγκόσμιες Υπηρεσίες Αλκοολικών Ανώνυμων, ΑΕ Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο. Τα συγγγραφικα δικαιώματα το έργου αυτού αγγλική και ελληνική γλωσσά ανηγουν στις Π.Υ.Α.Α. Νεας Υορκης Ν.Υ. Απαγορευεται η ανατυπωση αυτης της μεταφρασης. υπό οποιαδήποτε μορφή,δίχως τη γραπτή άδεια των Π.Υ.Α.Α.
Επιστροφή προς www.aa-greece      © Αλκοολικοί Ανώνυμοι, Ελλάδα      Last updated: February 2011