Home βιβλια Contact Us

Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι στην κοινότητά σου


“Πώς εργάζεται η αδελφότητα των Α.Α. στις τοπικές κοινωνίες, για να
βοηθήσει τους αλκοολικούς.”


   Η ιστορία των Α.Α. διανθίζεται με τα ονόματα των μη αλκοολικών, επαγγελματιών και άλλων, που έδειξαν ενδιαφέρον για το  πρόγραμμα ανάρρωσης των Α.Α. Χιλιάδες από εμάς χρωστάμε τις ζωές μας σε αυτούς τους ανθρώπους και το χρέος όπως και η ευγνωμοσύνη μας δεν έχει όρια.

Α.Α. και Αλκοολισμος
   Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι είναι μία παγκόσμια αδελφότητα αντρών και γυναικών που αλληλοβοηθούνται στο να διατηρηθούν νηφάλιοι και που ανοιχτά προσφέρονται να μοιραστούν την εμπειρία της ανάρρωσής τους με άλλους που ίσως έχουν πρόβλημα με το ποτό.

   Η Αδελφότητα σήμερα υπάρχει σε περίπου 180 χώρες. Περί τα δύο εκατομμύρια αλκοολικών έχουν καταφέρει την νηφαλιότητα μέσω των Α.Α. αλλά τα μέλη αναγνωρίζουν πως το πρόγραμμά τους δεν είναι πάντα αποτελεσματικό με όλους τους


αλκοολικούς και ότι μερικοί μπορεί να χρειαστούν επαγγελματική συμβουλευτική ή θεραπεία.

   Οι Α.Α. ασχολούνται αποκλειστικά με την προσωπική ανάρρωση και συνεχιζόμενη νηφαλιότητα του κάθε ένα από τους αλκοολικούς που απευθύνονται στην Αδελφότητα για βοήθεια. Το κίνημα των Α.Α. δεν εμπλέκεται σε έρευνες για το αλκοόλ ή ιατρική ή ψυχιατρική φροντίδα και δεν υποστηρίζει οποιουσδήποτε σκοπούς – αν και τα μέλη των Α.Α. μπορούν να συμμετέχουν σαν μεμονωμένα άτομα.

   Το κίνημα έχει υιοθετήσει μια πολιτική «συνεργασίας αλλά όχι σύνδεσης» με άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με το πρόβλημα του αλκοολισμού.

   Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι είναι αυτοσυντηρούμενοι μέσω των δικών τους ομάδων κ μελών και αρνούνταισυνεισφορές από εξωτερικές πηγές. Οι Α.Α. διατηρούν την προσωπική τους ανωνυμία στο επίπεδο του Τύπου, Ταινιών και εκπομπών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


   Εξ’ αρχής πολλά μέλη των Α.Α. έφτασαν να πιστεύουν πως ο αλκοολισμός είναι μία εξελισσόμενη αρρώστια – πνευματική και συναισθηματική (ή διανοητική), καθώς επίσης και σωματική. Oiι αλκοολικοί που γνωρίζουμε, φαίνεται πως έχουν χάσει τη δύναμη να ελέγχουν το ποτό.

Πώς οι Α.Α. έχουν αποτέλεσμα;
   Οι Α.Α. μπορεί να χαρακτηριστούν ως μία μέθοδος θεραπείας του αλκοολισμού, στην οποία τα μέλη αλληλοϋποστηρίζονται, μοιράζοντας με άλλους ένα μεγάλο κομμάτι παρόμοιων εμπειριών σχετικά με το πώς υπέφεραν και το πώς αναρρώνουν από τον αλκοολισμό.

Τι είναι οι ομάδες των Α.Α.;
   Η βασική μονάδα των Α.Α. είναι η τοπική (γειτονιάς ή πόλεως) ομάδα, η οποία είναι αυτόνομη, εκτός από θέματα που επηρεάζουν άλλες ομάδες των Α.Α. ή την Αδελφότητα σαν σύνολο. Καμία ομάδα δεν έχει εξουσία στα μέλη της.
  Υπάρχουν πάνω από 60.000 ομάδες στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, που είναι γνωστές στο Γενικό Γραφείο Υπηρεσιών των Α.Α., περίπου 1.000 είναι σε


θεραπευτικά ιδρύματα, και πάνω από 2.500 σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
   Οι ομάδες είναι συνήθως δημοκρατικές, με βραχυπρόθεσμη θητεία των «οργανωτικών επιτροπών» οι οποίες αποτελούνται από μέλη. Έτσι, καμία ομάδα δεν έχει μόνιμη ηγεσία.

Τι είναι οι συγκεντρώσεις των Α.Α.;
   Κάθε ομάδα διεξάγει τακτικές συναντήσεις, στις οποίες τα μέλη μοιράζονται τις εμπειρίες τους μεταξύ τους – συνήθως σε σχέση με τα «12 βήματα» που προτείνονται για την ανάρρωση, και τις «12 Παραδόσεις» για τις σχέσεις μέσα στην Αδελφότητα και την κοινότητα.
   Μοναδικότητα του σκοπού και άλλα προβλήματα εκτός του αλκοόλ - Μερικοί επαγγελματίες αναφέρονται στον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά ως «κατάχρηση ουσιών» ή «χημική εξάρτηση». Οι μη αλκοολικοί επομένως, ενίοτε εισέρχονται στους Α.Α. και ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τις συναντήσεις των Α.Α. Ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει ανοιχτές συναντήσεις των Α.Α., αλλά μόνο αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ποτό μπορούν να παρακολουθήσουν κλειστές συναντήσεις.


Ποια είναι τα μέλη των Α.Α.;
   Ατομα που πιστεύουν πως έχουν πρόβλημα με το ποτό είναι ευπρόσδεκτα να παρακολουθήσουν κάθε συνάντηση των Α.Α. Γίνονται μέλη απλά αν αποφασίσουν να γίνουν μέλη.
   Τα μέλη των Α.Α. είναι άνδρες και γυναίκες από όλες τις ηλικίες, από έφηβους μέχρι 90χρονους, όλων των καταγωγών με όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή χωρίς.

Πού μπορείτε να βρείτε Α.Α.;
   Πολλές τοπικές επιτροπές των Α.Α. παρέχουν κατόπιν αίτησης ενημερωτικές παρουσιάσεις στον οργανισμό σας. Οι συνεδρίες μπορεί να προσαρμοστούν για να ταιριάξουν στις ανάγκες σας. Μια τυπική ατζέντα μπορεί να περιλαμβάνει μία ή πολλές Α.Α. ταινίες και μια παρουσίαση από ένα ή περισσότερα μέλη των Α.Α. όσων αφορά το θέμα «Τι Είναι οι Α.Α. και τι Δεν Είναι.»
   Ψάξτε για τους «Αλκοολικούς Ανώνυμους» σε κάθε τηλεφωνικό κατάλογο. Στην επαρχία, ένα κεντρικό γραφείο Α.Α. μπορεί να απαντήσει τις ερωτήσεις σας ή να σας φέρει σε επαφή με ένα μέλος των Α.Α.
   Αν το Α.Α. δεν είναι στον τοπικό κατάλογο γράψε:
  General Service Office
  Grand Central Station
  New York. NY 10163
  
  Κεντρικό Γραφείο
  Σολομου 66, 5ος όροφος
  10 432 Ομόνοια, Αθήνα
  Tel 210 5220416

Τι είναι το Γενικό Γραφείο Υπηρεσιών των Α.Α.;
   Το γραφείο αυτό λειτουργεί ως διαδικαστικό γραφείο πληροφοριών που αφορούν τους Α.Α., και εκδίδει την βιβλιογραφία των Α.Α. Υπάγεται στο Επιτροπή Γενικών Υπηρεσιών των Α.Α. που αποτελείται τόσο από αλκοολικούς σε ανάρρωση όσο και από μη αλκοολικούς.
   Ούτε το γραφείο ούτε η επιτροπή έχει «εξουσία» πάνω στα μέλη των Α.Α. ή σε ομάδες. Και τα δύο σώματα είναι υπεύθυνα για τις ομάδες και συντάσσουν μία ετήσια αναφορά στη Γενική Συνέλευση Υπηρεσιών, οι οποία αποτελείται από συνέδρους που επιλέχθηκαν από ομάδες των Α.Α. στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Τι μπορείτε να περιμένετε από τους Α.Α.;
   Τα μέλη των Α.Α. βοηθούν κάθε αλκοολικό που δείχνει ενδιαφέρον στο να μείνει νηφάλιος.
   Τbα μέλη των Α.Α. μπορεί να προσεγγίσουν τον αλκοολικό που επιθυμεί βοήθεια – παρόλο που ίσως νιώθουν πως είναι καλύτερα για τον αλκοολικό να ζητήσει εκείνος αυτή την βοήθεια.
   Μπορεί να μεριμνήσουν για τη νοσηλεία του. Τα κατά τόπους γραφεία των Α.Α. συχνά γνωρίζουν που παρέχεται νοσοκομειακή φροντίδα σε αλκοολικούς παρόλο που οι Α.Α. δεν συνδέονται με κάποιο τύπο νοσηλευτικών ή θεραπευτικών ιδρυμάτων
   Τα μέλη των Α.Α. μοιράζονται μετά χαράς τις εμπειρίες τους με οποιονδήποτε που ενδιαφέρεται είτε για συζήτηση είτε για επίσημες συγκεντρώσεις.


Τι ΔΕΝ κάνουν οι Α.Α.;
   Οι Α.Α. : Εφοδιάζουν το αρχικό κίνητρο των αλκοολικών για ανάρρωση, εμπλέκονται ή χρηματοδοτούν έρευνες, κρατούν μητρώο παρακολούθησης ή ιστορικό συζητήσεων, συμμετέχουν σε «συμβούλια» κοινωνικών υπηρεσιών, παρακολουθούν ή προσπαθούν να ελέγχουν τα μέλη τους, κάνουν ιατρικές ή ψυχολογικές διαγνώσεις ή προγνώσεις, παρέχουν νοσοκομειακές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, ναρκωτικά ή άλλου είδους νοσοκομειακές υπηρεσίες, προσφέρουν θρησκευτικού περιεχομένου υπηρεσίες, συμμετέχουν στην εκπαίδευση για το αλκοόλ, παρέχουν διαμονή, διατροφή, ένδυση, εργασία, χρήματα, ή άλλου είδους ευκολία ή κοινωνικές υπηρεσίες, παρέχουν κατ’ οίκων ή επαγγελματική  συμβουλευτική, δέχονται χρήματα για τις υπηρεσίες τους ή άλλες συνεισφορές από μη Α.Α. πηγές, παρέχουν συστατικές επιστολές σε επιτροπές αποφυλάκισης, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοδότες κτλ.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Ένα μεμονωμένο μέλος των Α.Α. μπορεί να κάνει κάποια από αυτά τα πράγματα σε ιδιωτική, προσωπική βάση, αλλά αυτό δεν αποτελεί κομμάτι της ιδιότητας του ως μέλους των Α.Α. Πολλοί επαγγελματίες στον τομέα του αλκοολισμού είναι επίσης μέλη των Α.Α. Η επαγγελματική τους δουλειά ωστόσο ΔΕΝ αποτελεί κομμάτι της ιδιότητάς τους ως μέλη των Α.Α. Οι Α.Α., με την ιδιότητά τους σαν μέλη των Α.Α., δεν δηλώνουν επάρκεια για να πραγματοποιούν επαγγελματικές υπηρεσίες όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.


Αυτό το φυλλάδιο αποτελεί εγκεκριμένη Α.Α. βιβλιογραφία από το Γενικό Συνέδριο Υπηρεσιών

©1998 Alcoholics Anonymoyus World Services. inc. All rights rserved Translated from English. Copyright in the English language version of this work is also owned by A.A.W.S. New York.N.Y. No part of this translation may be duplicated in any form without the written permission of A.A.W.S.

©1998 Παγκόσμιες Υπηρεσίες Αλκοολικών Ανώνυμων, ΑΕ Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο. Τα συγγγραφικα δικαιώματα το έργου αυτού αγγλική και ελληνική γλωσσά ανηγουν στις Π.Υ.Α.Α. Νεας Υορκης Ν.Υ. Απαγορευεται η ανατυπωση αυτης της μεταφρασης. υπό οποιαδήποτε μορφή,δίχως τη γραπτή άδεια των Π.Υ.Α.Α.
Επιστροφή προς www.aa-greece      © Αλκοολικοί Ανώνυμοι, Ελλάδα      Last updated: February 2011