Home βιβλια Contact Us

Καταλαβαίνοντας την Ανωνυμία


“Η Ανωνυμία είναι το πνευματικό θεμέλιο όλων των Παραδόσεών μας, διαρκώς υπενθυμίζοντάς μας να βάζουμε τις αρχές πριν τις προσωπικότητες.”

Ποιός είναι ο σκοπός της ανωνυμίας στους Αλκοολικούς Ανώνυμους;Γιατί συχνά αναφέρεται σαν η μεγαλύτερη και μοναδική προστασία που η Αδελφότητα έχει για να διασφαλίσει την συνεχιζόμενη ύπαρξή της και ανάπτυξη;
* Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του Α.Α., από το ξεκίνημά του το 1935 μέχρι σήμερα, είναι ξεκάθαρο πως η ανωνυμία εξυπηρετεί δύο διαφορετικές αλλά εξίσου ζωτικής σημασίας λειτουργίες:
* Σε προσωπικό επίπεδο, η ανωνυμία παρέχει προστασία σε όλα τα μέλη από το να αναγνωριστούν ως αλκοολικοί, μία προστασία με ιδιαίτερη συχνά σπουδαιότητα για τους νεοφερμένους.
* Σε επίπεδο τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ταινιών, η ανωνυμία ‘υπογραμμίζει’ την ισότητα όλων των μελών της Αδελφότητας βάζοντας φρένο σε εκείνους που διαφορετικά ίσως θα εκμεταλλευόταν τον δεσμό τους με το Α.Α. για να αποκτήσουν αναγνώριση, δύναμη ή προσωπικό όφελος.
Η Ανωνυμία στη βάση του “πρόσωπο με πρόσωπο”

Από την αρχή του, το A.A. έχει υποσχεθεί προσωπική ανωνυμία σε όλους όσους παρίστανται στις συγκεντρώσεις του. Επειδή οι ιδρυτές του καθώς και τα πρώτα μέλη του ήταν οι ίδιοι αλκοολικοί σε ανάρρωση, γνώριζαν από την εμπειρία τους πόσο ντρέπονται οι περισσότεροι αλκοολικοί για το πιόμα τους, και πόσο φοβισμένοι είναι μην γίνει δημόσια γνωστό αυτό. Το κοινωνικό στίγμα του αλκοολισμού ήταν μεγάλο, και εκείνοι, τα πρώτα μέλη των Α.Α., αναγνώρισαν πως μία ακλόνητη εγγύηση εχεμύθειας ήταν επιτακτική εάν θελαν να επιτύχουν στην προσέλκυση και βοήθεια άλλων αλκοολικών για να καταφέρουν την νηφαλιότητα.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ανωνυμία έχει αποδειχθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα που το Α.Α. προσφέρει στον αλκοολικό που υποφέρει. Χωρίς αυτήν, αρκετοί δεν θα πήγαιναν ποτέ στην πρώτη τους συγκέντρωση. Παρ’ όλο που το στίγμα έχει μικραίνει σε κάποιο βαθμό, οι περισσότεροι νεοφερμένοι ακόμη βρίσκουν την παραδοχή του αλκοολισμού τους τόσο επίπονη που είναι εφικτή μόνο σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Η ανωνυμία είναι απαραίτητη για την δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

  Καθώς η προσωπική ανωνυμία είναι πολύτιμη στα νέα μέλη, είναι αξιοσημείωτο ότι τα περισσότερα είναι πρόθυμα να μοιραστούν τα καλά νέα της ένταξής τους στο Α.Α. με τις οικογένειές τους. Μια τέτοια αποκάλυψη, ωστόσο, είναι πάντα δική τους επιλογή. Το Α.Α. σαν σύνολο ψάχνει να διασφαλίσει ότι το κάθε ένα μέλος μένει ανώνυμο και προστατευμένο στο βαθμό που εκείνο επιθυμεί, ή όσο ‘ανοιχτό’ όσο εκείνο επιθυμεί, σχετικά με το ότι ανήκει στην Αδελφότητα, αλλά πάντα με την κατανόηση ότι η ανωνυμία στο επίπεδο τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ταινιών είναι ζωτικής σημασίας για την συνεχιζόμενη νηφαλιότητα και ανάπτυξη- τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των ομάδων.
Η Ανωνυμία στο επίπεδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης
Μετά τα πρώτα χρόνια της με επιτυχία ενδιαφέρον του τύπου. Αρθρα που εγκωμίαζαν το Α.Α. εμφανίστηκαν στα περιοδικά και τις εφημερίδες απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την χώρα. Και, με κάθε νέο άρθρο, το πλήθος των Α.Α. μεγάλωνε. Εκείνες τις μέρες, καθένας ακόμη φοβόταν τις συνέπειες της δημόσιας αποκάλυψης έτσι το πρώτο σχετικό θέμα που παρουσιάστηκε από τον τύπο προφύλαξε την ανωνυμία των μελών για χάρη της ασφάλειας.

  Καθώς η δημόσια πληροφόρηση όσον αφορά τον αλκοολισμό αυξήθηκε, το στίγμα μειώθηκε, και σύντομα κάποια μέλη των Α.Α. άρχισαν δημόσια να παραδέχονται   τον δεσμό τους με το Α.Α. στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ένας από τους πρώτους που το έκανε αυτό ήταν ένας διάσημος ποδοσφαιριστής το οποίου η επάνοδος ήταν τόσο θεαματική που οι εφημερίδες έδωσαν μεγάλη προσοχή στον επιτυχή αγώνα του με το αλκοόλ. Πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το Α.Α. αποκαλύπτοντάς την ιδιότητα του ως μέλος, το συζήτησε ανοιχτά. Ακόμη και οι ίδιοι οι ιδρυτές των Α.Α. ενέκριναν τις πράξεις του επειδή απλά δεν είχαν ακόμη την εμπειρία του κόστους που θα είχε η δημοσιότητα τέτοιου είδους.

  Μετά και άλλα μέλη αποφάσισαν να σπάσουν την ανωνυμία τους στα μέσα μαζικής ενημέρωση- κάποιοι παρακινούμενοι από καλή πρόθεση, άλλοι με σκοπό το προσωπικό κέρδος. Κάποια μέλη κατέστρωσαν συγκροτημένα σχέδια, μηχανορραφίες, έτσι ώστε να συνδέσουν την σχέση τους με το Α.Α. με όλων των ειδών τα επαγγελματικά εγχειρήματα όπως πωλήσεις ασφαλειών, αγροκτήματα αποτοξίνωσης, ακόμη και ένα περιοδικό αποχής από το αλκοόλ, είναι μερικά από αυτά.Δεν πήρε πολύ χρόνο σε εκείνους που ήταν στα κεντρικά γραφεία να συνειδητοποι ήσουν ότι οι υπερ-ενθουσιώδεις εξυπηρετούντες τους εαυτούς τους ‘παραβάτες’ της ανωνυμίας θα μπορούσαν γρήγορα να βάλουν σε κίνδυνο την σκληρά κερδισμένη υπόληψη της Αδελφότητας. Και είδαν πως εάν ένα πρόσωπο έκανε μία εξαίρεση, και άλλες εξαιρέσεις αναπόφευκτα θα ακολουθούσαν. Για να διασφαλιστεί η ενότητα, η αποτελεσματικότητα, και η ευημερία του Α.Α., η ανωνυμία έπρεπε να είναι καθολική. Ήταν ο φύλακας όλων όσων αντιπροσώπευε το Α.Α.

Δίνοντας έμφαση στην ισότητα όλων των μελών του Α.Α., και στην ενότητα σαν τον κοινό δεσμό τις ανάρρωσής τους από τον αλκοολισμό- η ανωνυμία χρησιμεύει σαν η πνευματική βάση της Αδελφότητας. Πίσω στο 1946, ο Μπίλ W, ο συν-ιδρυτής μας, έγραψε: «Η λέξη ‘ανώνυμος’ έχει για μας μία τεράστια πνευματική σπουδαιότητα. Διακριτικά αλλά ισχυρά, μας υπενθυμίζει πως πρέπει πάντα να βάζουμε τις αρχές πριν τις προσωπικότητες, πως θα πρέπει να αποποιούμαστε την προσωπική εξύμνηση δημόσια, πως το κίνημά μας όχι μόνο κηρύσσει αλλά στην πράξη εφαρμόζει πραγματική ταπεινότητα.»

Κάποιες ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ανωνυμία

Τα μέλη των Α.Α. καθώς επίσης και αρκετοί άνθρωποι έξω από το πρόγραμμα είναι κάποιες φορές προβληματισμένοι σχετικά με το πώς να βάλουν σε πράξη την αρχή της ανωνυμίας. Κάποιες από τις ποιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται σχετικά τόσο με την ανωνυμία σε προσωπικό επίπεδο όσο και την ανωνυμία στο επίπεδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι:

Ανωνυμία σε προσωπικό επίπεδο
E  Αφού θα πω στους αγαπημένους μου σχετικά με την ιδιότητά μου ως μέλος των Α.Α., μήπως θα πρέπει να τους ζητήσω να μην αποκαλύψουν αυτήν την πληροφορία σε κανένα άλλο;
A  Αυτό είναι ολοκληρωτικά ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά είναι συνήθως το καλύτερο για όλους όσους νοιάζονται να αφήσουν στο ίδιο το μέλος των Α.Α. να αποφασίσει σε ποιόν θα το πει και πότε.
E  Εάν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι επαγγελματικοί συνεργάτες σχολιάσουν την βελτιωμένη εμφάνιση και λειτουργία μετά που έγινα νηφάλιος, μήπως θα πρέπει να τους πω πως είμαι στο Α.Α.;

A  Τα μέλη της άμεσης οικογένειας και οι στενοί φίλοι είναι συνήθως ευχαριστημένοι να μάθουν για την ιδιότητά ως μέλους των Α.Α. ενός αλκοολικού. Όσον αφορά τους επαγγελματικούς συνεργάτες, ίσως θα ήταν καλύτερο απλά να πεις πως έχεις σταματήσει να πίνεις και να αναβάλεις την απόφασή σου σχετικά με το να αποκαλύψεις την ιδιότητά σου ως μέλος μέχρι του να είσαι στην Αδελφότητα για αρκετούς μήνες.
E  Τι θα πρέπει να κάνω αν σε μία συγκέντρωση των Α.Α. συναντήσω παλιούς γνώριμους;
A  Δεν χρειάζεται να τους ζητήσεις να προστατέψουν την ανωνυμία σου γιατί είναι κι εκείνοι εκεί για τον ίδιο ή παρόμοιους λόγους. Γενικότερα, θα σεβαστούν την προσωπική σου ανωνυμία όπως κι εσύ με την σειρά σου θα σεβαστείς την δική τους.
E  Τι να κάνω αν δω δημόσια πρόσωπα σε μία συγκέντρωση;
A  Όπως όλοι οι υπόλοιποι, τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει επίσης να έχουν την προστασία της ανωνυμίας, στον βαθμό που εκείνοι επιθυμούν.
E  Ξέρω πως δεν θα πρέπει να αποκαλύψω τα ονόματα μελών τα οποία έμαθα σε μία συγκέντρωση των Α.Α., αλλά τι ισχύει για τις άλλες προσωπικές πληροφορίες;
A  Είναι κατανοητό από τα μέλη των Α.Α. ότι οι προσωπικές αποκαλύψεις

που γίνονται στις συγκεντρώσεις των Α.Α. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπιστευτικές. Για παράδειγμα, εάν φίλοι εκτός του προγράμματος είναι γνώριμοι με κάποιο μέλος από τους φίλους σου στο Α.Α. και γνωρίζουν για την ιδιότητά σου ως μέλος, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός/η έτσι ώστε να μην παραβιάσεις τις εκμυστηρεύσεις που άκουσες στις συγκεντρώσεις, όσο  αβλαβές κι αν σου φαίνεται αυτό εκείνη την στιγμή.
E  Θα πρέπει να πω σε άτομα που φαίνεται να έχουν πρόβλημα με το ποτό για την σχέση μου με το Α.Α.;
A  Αυτό είναι προσωπικό θέμα. Ωστόσο, ο χαρακτήρας του προγράμματος έχει να κάνει με το μοίρασμα, και πρόσφατη μελέτη για τα μέλω των Α.Α. δείχνει πως μια μεγάλη μερίδα από αυτούς έγινε μέλος της Αδελφότητας μέσω κάποιου άλλου μέλους. Πριν να πάρουμε μία απόφαση για τέτοια θέματα, τα περισσότερα μέλη βρίσκουν πως είναι χρήσιμο να τα κουβεντιάσουν με τους υποστηρικτές τους ή φίλους μέσα από το Α.Α.
E  Θα πρέπει να αποκαλύψω την ανωνυμία μου στο αφεντικό μου έτσι ώστε να μπορώ να παρακολουθώ πρωινές συγκεντρώσεις των Α.Α. τακτικά;
A  Το να ζητάς ιδιαίτερες χάρες επειδή είσαι μέλος των Α.Α. δεν ταιριάζει με το πνεύμα των Παραδόσεων της ανωνυμίας.


Ανωνυμία στο επίπεδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης
E  Τι γίνεται αν εμφανιστώ σαν μέλος των Α.Α. στην τηλεόραση, σε μία ταινία, ή επιτρέψω να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία μου σε μία εφημερίδα η περιοδικό, αλλά δεν δίνω το πλήρες όνομά μου; Θεωρείται αυτό σπάσιμο της ανωνυμίας;
A  Ναι, εάν ολοπρόσωπες φωτογραφίες και άλλες εύκολα αναγνωρίσιμες φωτογραφίες μελών του Α.Α. (που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μέλη των Α.Α.) δημοσιευθούν ή μεταδοθούν, ακόμη και αν τα πλήρη ονόματά τους δεν παρουσιάζονται, αυτά θεωρούνται σπασίματα ανωνυμίας.
E  Ακουσα έναν αριθμό ατόμων, μέσα και έξω από το Α.Α., να λένε πως τα μέλη των Α.Α. με ιστορίες άξιες δημοσιογραφικής κάλυψης θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ανακοινώσουν την ιδιότητά τους ως μέλη των Α.Α. για να βοηθήσουν στην προώθηση της Αδελφότητας. Γιατί άραγε οι Α.Α. συνεχίζουν να διατηρούν την Παράδοση της ανωνυμίας για τις διασημότητες και άλλα μέλη;
A  Αυτές οι Παραδόσεις σχηματίσθηκαν μέσα από την εμπειρία των πρώτων μελών.   Στην αρχή, και εκείνοι επίσης

νόμισαν πως διάσημα μέλη των Α.Α. θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Αδελφότητα σπάζοντας την ανωνυμία τους. Αλλά σύντομα έγινε προφανές πως, αν το σπάσιμο της ανωνυμία ενός μπει μπροστά, και άλλοι θα ακολουθήσουν: και εάν τα μέλη ήταν να αγωνίζονται για δημόσια επιδοκιμασία και δύναμη, η πνευματική ενότητα, τόσο ουσιαστική στο έργο του να βοηθούμε τους αδερφούς μας αλκοολικούς σύντομα θα χανόταν.
E  Τι γίνεται με τις βιντεοταινίες από ομιλίες και συγκεντρώσεις; Θεωρούνται αυτά σπασίματα της ανωνυμίας, εφόσον οι άνθρωποι παρουσιάζονται ολοπρόσωποι και ξεκάθαρα προσδιορίζουν τους εαυτούς τους σαν μέλη του Α.Α.;
A  Το 1980, το Παγκόσμιο Συνέδριο Υπηρεσιών πρότεινε ότι “… τα μέλη των Α.Α. από τα οποία ζητείται να μαγνητοσκοπήσουν ομιλίες και συγκεντρώσεις προστατεύουν την ανωνυμία στο επίπεδο τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης, ταινιών και βιντεοκασετών, συνειδητοποιώντας ότι η ανωνυμία είναι η πνευματική βάση όλων των Παραδόσεών μας.” Επιπλέον έγινε υπόδειξη ότι ομιλίες από μέλη των Α.Α. ως μέλη δίνονται “αυτοπροσώπος,

παρά να μαγνητοσκοπηθούν, εν όψει του πειρασμού που υπάρχει στην μαγνητοσκόπηση να μπούν οι προσωπικότητες πάνω από τις αρχές,” και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός “σταρ σιστεμ” στους Α.Α.

‘Αλήθειες’ σχετικά με την ανωνυμία στο Α.Α.
Δεν είναι καθήκον των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διαφυλαχτούν τις Παραδόσεις μας. Είναι δικό μας ατομικό καθήκον.
Τα μέλη των Α.Α. γενικά πιστεύουν πως είναι απερισκεψία να σπάσουν την ανωνυμία ενός μέλους ακόμη και μετά τον θάνατό του/της, και ότι εν πάση περίπτωση, η τελική απόφαση γι αυτό θα πρέπει να μένει στην οικογένειά του/της.
Τα μέλη των A.A. μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και να μιλήσουν ως αλκοολικοί σε ανάρρωση, δίνοντας συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, χωρίς να παραβιάζουν τις Παραδόσεις- εφόσον δεν αποκαλύψουν την ιδιότητά τους ως μέλη του Α.Α.
Τα μέλη των Α.Α. μπορούν να μιλούν ως μέλη των Α.Α. μόνο εάν τα ονόματά τους ή τα πρόσωπά τους δεν αποκαλύπτονται. Δεν μιλούν για το Α.Α. αλλά ατομικά σαν μέλη.

Η Εμπειρία προτείνει πως τα μέλη των Α.Α.:

Σέβονται το δικαίωμα των άλλων μελών να διατηρήσουν την ανωνυμίας τους σε οποιοδήποτε επίπεδο επιθυμούν.

Όταν μιλούν σαν μέλη των Α.Α. σε συγκεντρώσεις εκτός του Α.Α., συνήθως χρησιμοποιούν μόνο το μικρό τους όνομα.

Διατηρούν την προσωπική ανωνυμία σε άρθρα και αυτοβιογραφίες.

Αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τίτλους όπως « Α.Α. σύμβουλος» όταν εργάζονται σαν επαγγελματίες στον τομέα του αλκοολισμού (ο τίτλος «σύμβουλος αλκοολισμού» προτιμάται).

Χρησιμοποιούν το επίθετό τους μέσα στην Αδελφότητα, ιδιαίτερα στις εκλογές αξιωματούχων της ομάδας και άλλων υπηρεσιών.

Αυτό το φυλλάδιο αποτελεί εγκεκριμένη Α.Α. βιβλιογραφία από το Γενικό Συνέδριο Υπηρεσιών

©1998 Alcoholics Anonymoyus World Services. inc. All rights rserved Translated from English. Copyright in the English language version of this work is also owned by A.A.W.S. New York.N.Y. No part of this translation may be duplicated in any form without the written permission of A.A.W.S.

©1998 Παγκόσμιες Υπηρεσίες Αλκοολικών Ανώνυμων, ΑΕ Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο. Τα συγγγραφικα δικαιώματα το έργου αυτού αγγλική και ελληνική γλωσσά ανηγουν στις Π.Υ.Α.Α. Νεας Υορκης Ν.Υ. Απαγορευεται η ανατυπωση αυτης της μεταφρασης. υπό οποιαδήποτε μορφή,δίχως τη γραπτή άδεια των Π.Υ.Α.Α.
Επιστροφή προς www.aa-greece      © Αλκοολικοί Ανώνυμοι, Ελλάδα      Last updated: February 2011